Bilbur

Sikring av hund i bil er et viktig tema som dukker opp med jevne mellomrom. I forhold til lovverket regnes hund som last, og skal dermed sikres slik at de ikke kan skade passasjerer ved en eventuell kollisjon. Nå er det jo slik at mange hundeeiere gjerne vil beskytte hunden best mulig også, og det er ikke så lett å finne frem i jungelen av muligheter. Her er ihvertfall mine tanker om saker og ting.

  • Hunden løs i bilen (i bagasjerommet, setet eller på gulvet) - er ikke trygt i det hele tatt, selv om det kanskje er koslig og hunden er rolig. Ved en bråstopp eller kollisjon kan ikke bare hunden bli skadet, men kastet rundt i bilen slik at folk blir skadet. Husk at kollisjoner ikke alltid skjer rett forfra eller bakfra også.
  • Grind mellom bagasjerommet og kabinen - gjør det litt tryggere, det er stor forskjell på hvor mye grindene tåler. De færreste vil holde en middels stor hund i en kraftig bråstopp/kollisjon, og hunden har stort sett god nok plass til at den kan bli kastet rundt en del.
  • Bilsele til hunden - Er ofte et greit alternativ hvis man ikke har plass til bur, eller hunden er ukomfortabel med bur. Ulempen er at hunden fortsatt kan bli kastet rundt en del. Selen vil også kunne skade hunden i en kraftig bråstopp, pga. trykkpunktene på kroppen. Urolige hunder kan tygge seg løs eller vikle seg inn.
  • Sammenleggbart stålbur - beskytter passasjerer mot hunden og hunden mot passasjerer (og annet skrot som kan bli kastet rundt i en ulykke), men er utover det ikke særlig sikkert. Buret kan klappe sammen i en kollisjon, eller stålpinnene kan splintre og skade hunden. Burene kan også lage en del lyd, siden det henger ganske løst sammen.
  • Plastbur - er faktisk tryggere enn stålburene, fordi de gir etter for press i en kollisjon der bilen blir klemt sammen. På et visst punkt vil hunden såklart også bli klemt fast inne i buret, men da er kollisjonen gjerne såppas alvorlig at det er ikke sikkert liv er til å reddes uansett. Ulempen er at mange av plastburene er vanskeligere å plassere i bilen, siden de gjerne er laget for annen type transport også (fly etc.).
  • Bilbur/spesialbygget bur - er etter min mening absolutt det tryggeste, og det eneste alternativet for meg ihvertfall. Det finnes ferdigproduserte bur, i tillegg til en del leverandører som spesialbygger bur tilpasset etter behov. De fleste av disse er helstøpte eller laget i materiale som tåler utrolig mye press. Når disse burene gir etter er det igjen kanskje ikke mulig å redde liv uansett. Min favoritt er Herkules, bygget av aliminiumsrør. De ser pene ut (i den grad akkurat det spiller noen rolle), og er veldig solide og lydløse. De har god lukkemekanisme, og beskytter hunden godt. Variocage er den andre av de to "store", selv om det begynner å bli mange om markedet nå. Burene er til dels regulerbare, og har mer fleksibilitet på deling av bur enn Herkules.

Ellers kommer det jo litt an på hva man selv og hunden trives med. Man får bur med litt forskjellige lukkemekanismer, mange vil ha mulighet for lås til bruk på utstilling, og så kommer det såklart an på bilen. Vi fikk ikke plass til Herkules, som jeg helst ville ha, så vi endte med Artfex, som er helsveisede metallbur med dørhengslene i toppen. Det kan låses, og har dør i bakkant også, som noen mener er en grei sikkerhetsmekanisme. Uansett hva slags bur man har er det lurt å sikre buret med lastestropper i bilen, så det ikke kan skli rundt eller flytte seg ved brå bevegelser i bilen.

Min liste over bilbur og leverandører:

Én kommentar

Tellus

04.04.2011 kl.00:15

veldig fin oversikt:)

Tor

19.02.2012 kl.00:42

Veldig bra blogg innlegg.

Mange er ikke klar over at det er påbudt å sikre dyrene sine i bilen.

I tillegg er det jo farlig.

Skriv en ny kommentar

hits